Co vědět o dětských vitálních znacích

Co vědět o dětských vitálních znacích

Vitálními příznaky jsou měření, která odhalují důležité informace o tom, jak dobře fungují srdce, plíce a další důležité orgány. Zahrnují měření, jako je srdeční dr.derm nefunguje frekvence a krevní tlak.

Ideální pediatrická čísla vitálních znaků se liší od počtů dospělých. Například děti a děti mají tendenci dýchat rychleji a mají rychlejší srdeční frekvenci.

Mnoho faktorů může způsobit, že se vitální známky dítěte odchýlí od normy. Silné cvičení může například zvýšit teplotu tělesné teploty, srdeční frekvenci a dýchací frekvenci, zatímco unavené nebo chladné děti mohou mít nižší tělesné teploty a pomalejší srdeční frekvenci.

Tato čísla vitálních znaků se mohou také velmi lišit od dítěte k dítěti. Pokračujte ve čtení a dozvíte se více o pediatrických vitálních příznacích.

srdeční frekvence

Srdeční frekvence je měřítkem toho, kolikrát srdce bije za minutu. Existuje několik způsobů, jak testovat srdeční frekvenci.

Například osoba může umístit prst na puls dítěte a spočítat celkový počet rytmů za minutu (bpm). Alternativně mohou spočítat počet rytmů za 10 sekund a vynásobit toto číslo o šest.

Srdeční frekvence má tendenci se snižovat, jak dítě stárne. Adolescenti mají podobnou klidovou srdeční frekvenci jako zdraví dospělí.

Normální srdeční frekvence obvykle spadají do následujících rozsahů:

do 28 dní starý 100–205 bpm 90–160 bpm 1–12 měsíců starý 100–190 bpm 90–160 bpm

1–2 roky starý 98–140 bpm 80–120 bpm

3–5 let starý 80–120 bpm 65–100 bpm 6–11 let Old 75–118 bpm 58–90 bpm 12–15 let starý 60 –100 bpm 50–90 bpm

Krevní tlak

Krevní tlak je míra toho, jak tvrdý Srdce funguje. Měří množství tlaku vyvíjeného na žíly a tepny krví, že srdce čerpá.

Hladiny krevního tlaku mají tendenci se zvyšovat s výškou a hmotností, takže větší děti budou mít mírně vyšší krevní tlak. Dívky mají často mírně vyšší krevní tlak než podobně velcí chlapci. Pediatrický krevní tlak se také zvyšuje s věkem.

Velmi vysoký krevní tlak by mohl signalizovat problém se zdravím srdce. Méně často může nízký krevní tlak také naznačovat problém. Nízký krevní tlak může být také známkou neobvyklého krvácení nebo infekce.

Systolický krevní tlak se týká nejvyššího počtu měření krevního tlaku, a to je vždy vyšší. Diastolický krevní tlak je spodní číslo.

Systolický krevní tlak je čtení „On The Beat“. To je, když se srdeční sval se stará o čerpání krve. Diastolický krevní tlak je čtení mezi rytmy. To je, když se srdeční sval uvolní.

Zde se dozvíte více o systolickém a diastolickém krevním tlaku.

U většiny dětí jsou normální měření krevního tlaku v milimetrech rtuti následující:

novorozence (do 1 000 gramů [g]) 39–59 16–36

novorozence (více než 1 000 g) 60–76 31–45

0–1 měsíce starý 67–84 35–53

1–12 měsíců starý 72–104 37–56 1–2 roky starý 86–106 42–63 3–5 let starý 89–112 46–72 6–9 let starý 97–115 57–76

10–11 let starý 102–120 61–80

12–15 let starý 110–131 64–83

Rychlost dýchání

Rychlost, při které dítě dýchá, naznačuje, jak tvrdě jejich tělo pracuje na vdechování kyslíku.

Velmi rychlé dýchání může znamenat, že dítě má potíže s dostatečným množstvím kyslíku. Velmi pomalé dýchání může naznačovat neurologický problém, jako je poškození hlavy.

Lékaři měří rychlost dýchání v dechu za minutu. Chcete -li měřit dech, hledejte známky, které dítě vydechlo, jako je vzduch vycházející z nosu. Spočítejte celkový počet dechů za minutu sledováním jejich dýchání na minutu nebo počítáním počtu dechů za 10 sekund a vynásobením čísla o šest.

Typické dýchací frekvence jsou následující:

dech za minutu

1–12 months old 30–60

1–3 years old 24–40 3–6 let starý 22–34 6–12 let starý 18–30

12–18 let starý 12–16

Příznaky tísně

Dočasné změny ve vitálních funkcích dítěte mohou být normální. Krevní tlak dětí, dýchací frekvence a tělesné teploty často stoupají, když jsou úzkostné nebo velmi aktivní. Tyto vitální příznaky mají tendenci klesat, když se dítě uvolní nebo spí.

Stejně tak menší odchylka od normy – jako je srdeční frekvence, která je 5 bpm nad normální – pravděpodobně signalizuje problém, pokud neexistují žádné jiné příznaky.

Je pro rodiče a pečovatele užitečné vědět, co je pro jejich dítě normální, aby mohli sledovat vitální příznaky a rozpoznat, kdy může dojít k problému.

Obvykle je krevní tlak posledním vitálním znakem, který se má změnit u velmi nemocného dítěte. Normální krevní tlak spojený s abnormálním dýcháním nebo srdeční frekvencí tedy může být varovným signálem pro potenciální nouzovou situaci.

Některé varovné známky úzkosti u dítěte zahrnují:

  • horečka, kterou většina poskytovatelů zdravotní péče definuje jako teplotu nad 100,4 ° F (38 ° C)
  • grunting or making other noises when trying to breathe
  • bleeding
  • significant changes in multiple vital signs, such as an increase in heart rate and a drop in blood pressure
  • dýchání, které se zastaví déle než 20 sekund
  • Dýchání hrudníku, zejména u novorozenců a dětí
  • Velmi rychlé dýchání
  • kůže, která je bílá, bledá, nebo Modrá, zejména pod nehtovými postelemi nebo na rtech jejich vitální příznaky. Pokud existují i ​​jiné příznaky, jako je vysoká horečka nebo potíže s dýcháním, jděte do pohotovostní místnosti nebo vytočte 911.

    shrnutí

    Znalost ideálních pediatrických vitálních znakových čísel může rodičům pomoci a Pečovatelé hodnotí zdraví dítěte.

    Neobvyklé vitální signály mohou poskytnout včasné důkazy, že zjevně malý zdravotní problém je závažný.

    Snažte se nepanikařit, když si všimnete, že jeden z vitálních funkcí dítěte je neobvyklý. Ve většině případů existuje jen problém, pokud existují i ​​jiné příznaky nemoci.

    Pouze zdravotnický odborník může určit, zda abnormální vitální známky poukazují na vážný zdravotní problém. Pokud doporučují léčbu, nezdvižte, protože rychlé zacházení může zachránit životy a zabránit tomu, aby se drobné problémy stávají vážnějšími.

  • Kardiovaskulární/kardiologie
  • Pediatrics/Health’s Health

Lékařské zprávy dnes mají přísné pokyny pro získávání a čerpá pouze z re-recenzovaných studií, akademického výzkumu, akademického výzkumu instituce a lékařské časopisy a sdružení. Vyhýbáme se používání terciárních odkazů. V každém článku propojujeme primární zdroje – včetně studií, vědeckých odkazů a statistik – a také je uveďte v sekci zdrojů v dolní části našich článků. Další informace o tom, jak zajistíme, že náš obsah je přesný a aktuální, se můžete dozvědět čtením naší redakční zásady .

Contents