A është e sigurt të përzieni ibuprofen dhe alkoolin?

A është e sigurt të përzieni ibuprofen dhe alkoolin?

Shumë njerëz janë të vetëdijshëm që marrja e ibuprofenit në të njëjtën kohë me alkoolin nuk është gjithmonë i sigurt, por cilat janë rreziqet, dhe kur është e rrezikshme?

ibuprofen është një ilaç pa recetë që njerëzit përdorin për të zvogëluar dhimbjen, inflamacionin dhe ethet. Isshtë në dispozicion nën emra të ndryshëm të markave, të tilla si Advil dhe Motrin, dhe në disa ilaçe kombinimi për ftohjet dhe gripin.

Alkooli dhe ibuprofen mund të irritojnë rreshtimin e stomakut dhe zorrëve. Përzierja e të dyve mund të shkaktojë efekte anësore që ndryshojnë në ashpërsi nga e butë në serioze në varësi të dozës dhe sa alkool gëlltitet një person.

Në këtë artikull, ne diskutojmë sigurinë dhe https://harmoniqhealth.com/ rreziqet e marrjes së ibuprofen dhe alkoolit së bashku. Ne gjithashtu mbulojmë efekte të tjera anësore të ibuprofen.

A është e sigurt të pini alkool dhe të merrni ibuprofen?

ibuprofen është zakonisht i sigurt nëse një person ndjek udhëzimet e një mjeku dhe dozën e rekomanduar në paketim.

Sipas Shërbimit Kombëtar të Shëndetit (NHS) në Mbretërinë e Bashkuar, zakonisht është e sigurt të përdorin relaksues të dhimbjes, përfshirë Ibuprofen, kur pini një sasi të vogël të alkoolit. Sidoqoftë, njerëzit mund të pësojnë efekte anësore të buta deri në serioze nëse marrin rregullisht ibuprofen dhe pinë më shumë se një sasi të moderuar të alkoolit, që është një pije për gratë dhe dy pije për burra në ditë. Mundësia e përjetimit të efekteve anësore është veçanërisht e lartë me përdorim afatgjatë të ibuprofen, ose përdorim të rregullt të alkoolit.

Seksionet e mëposhtme diskutojnë rreziqet e shëndetit në lidhje me marrjen e ibuprofen dhe alkool në të njëjtën kohë.

Ulçera në stomak dhe gjakderdhje

ibuprofen mund të irritojnë traktin tretës, kjo është arsyeja pse mjekët u thonë njerëzve që ta marrin këtë ilaç me ushqim. Kur një person merr ibuprofen për një periudhë të zgjatur ose në doza të larta, ai mund të rrisë rrezikun e tyre nga ulcerat e stomakut ose gjakderdhjen në traktin tretës.

Alkooli gjithashtu mund të irritojë stomakun dhe traktin tretës. Përzierja e të dyve rrit më tej rrezikun e ulcerave dhe gjakderdhjes.

Instituti Kombëtar i Shëndetit (NIH) shprehet se ibuprofen mund të bashkëveprojë me alkoolin, i cili mund të përkeqësojë efektet anësore të zakonshme të ibuprofen. Këto efekte anësore mund të përfshijnë gjakderdhje, ulcerat dhe një rrahje të shpejtë të zemrës. Hulumtimi i

tregon se të dyja pinë alkool dhe marrja e ilaçeve anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs), që është klasa e drogës që përfshin ibuprofen, janë faktorë rreziku për gjakderdhjen e ulçerave në stomak.

Rreziku i gjakderdhjes së ulçerave të stomakut rrit sa më gjatë që një person të marrë ibuprofen. Një person që merr ibuprofen çdo ditë për disa muaj ka një rrezik më të lartë të këtij simptome sesa dikush që merr ibuprofen një herë në javë.

Problemet e veshkave

veshkat filtrojnë substanca të dëmshme nga trupi, përfshirë alkoolin. Sa më shumë alkool që një person pi, aq më të vështirë duhet të punojnë veshkat.

ibuprofen dhe NSAID të tjerë ndikojnë në funksionin e veshkave sepse ndalojnë prodhimin e një enzimë në veshkat e quajtura ciklooksigjenazë (COX). Duke kufizuar prodhimin e Cox, ibuprofen ul inflamacionin dhe dhimbjen. Sidoqoftë, kjo gjithashtu ndryshon se sa mirë veshkat mund të bëjnë punën e tyre si filtra, të paktën përkohësisht.

Alkooli vendos tendosje shtesë në veshkat. Fondacioni Kombëtar i Veshkave thotë se pirja e rregullt e rëndë dyfishon rrezikun e një personi që zhvillon sëmundje kronike të veshkave.

Megjithëse rreziku i problemeve të veshkave është i ulët tek njerëzit e shëndetshëm që vetëm herë pas here marrin ibuprofen, ilaçi mund të jetë i rrezikshëm për njerëzit që tashmë kanë zvogëluar funksionin e veshkave.

Njerëzit që kanë një histori të problemeve të veshkave duhet të pyesin një mjek përpara se të marrin ibuprofen me alkool.

Rritja e përgjumjes

Individualisht, edhe alkooli dhe ibuprofen mund të shkaktojnë përgjumje. Kombinimi i të dyve mund ta përkeqësojë këtë përgjumje, gjë që mund të çojë në përgjumje të tepërt ose paaftësi për të funksionuar normalisht.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) shprehen se nuk është kurrë e sigurt të pini alkool dhe të vozitni. Arsyeja për këtë është se alkooli ngadalëson kohën e reagimit dhe dëmton koordinimin.

Rreziqet tek të rriturit e moshuar

Instituti Kombëtar për Abuzimin e Alkoolit dhe alkoolizmin raportojnë se të rriturit e moshuar kanë një rrezik më të madh të komplikimeve në lidhje me përzierjen e ilaçeve dhe alkoolit. Rreziku është më i lartë sepse trupi i një personi bëhet më pak i aftë të prishë alkoolin me moshën.

Njerëzit gjithashtu shpesh kanë të ngjarë të marrin më shumë ilaçe që mund të bashkëveprojnë me alkoolin ndërsa plaken.

Autorët e një studimi mbi ndërveprimet e alkoolit-alkoolit shprehen se shumica e të moshuarve në Sh.B.A përdorin ilaçe pa recetë ose pa recetë, dhe më shumë se 50 përqind pinë alkool rregullisht. Pirja e alkoolit gjatë marrjes së ilaçeve i vë të moshuarit të moshuar në rrezik më të lartë të rënies, aksidenteve të tjera dhe ndërveprimeve të pafavorshme të drogës.

Si ta merrni ibuprofen në mënyrë të sigurt

Njerëzit duhet të marrin ibuprofen për kohën më të shkurtër të mundshme në dozën më të ulët të menaxhueshme. Një mjek mund të sigurojë këshilla për metodat e sigurta afatgjata të menaxhimit të dhimbjes.

Disa ilaçe të kombinuara, të tilla si ilaçe të ftohta, ilaçe për dhimbje koke dhe relaksues të dhimbjes me recetë, përmbajnë ibuprofen. Prandaj, është e rëndësishme të lexoni etiketat në të gjitha ilaçet përpara se t’i merrni ato për të shmangur tejkalimin e sasisë së sigurt të ibuprofen.

Njerëzit gjithashtu duhet të jenë të kujdesshëm për marrjen e ibuprofen për të lehtësuar një varje, pasi ata ende mund të kenë alkool të mbetur në sistemin e tyre. Stomaku gjithashtu mund të jetë më i ndjeshëm se zakonisht në këtë kohë.

Pirja e alkoolit vetëm në moderim mund të parandalojë efektet anësore të padëshiruara. Sipas CDC, pirja e moderuar nënkupton një maksimum prej një pije për gratë dhe dy pije për burrat në ditë.

Ata deklarojnë se secila nga këto numëron si një pije alkoolike:

 • një birrë 12-ons (Oz) që përmban 5 përqind alkool
 • 8 oz pije malt që përmban 7 përqind alkool
 • 5 oz verë që përmban 12 përqind alkool
 • 1.5 oz ose një "goditje" të shpirtrave ose pijeve të distiluara me 80 prova, të tilla si xhin, rum, vodka ose uiski, që përmbajnë 40 përqind alkool

sasia e alkoolit në pijen ka rëndësi. Për shembull, disa lloje të birrës dhe verës kanë përmbajtje më të lartë të alkoolit se të tjerët. Disa lloje të pijeve janë gjithashtu më të forta se të tjerët.

Birra dhe vera nuk janë më të sigurta për të pirë sesa pije, përfshirë kur bëhet fjalë për të marrë ibuprofen.

Mbajtja e konsumit të alkoolit brenda kufijve të rekomanduar do të zvogëlojë rrezikun e efekteve anësore të padëshiruara, siç janë gjakderdhja e stomakut dhe ulcerat.

kur të shohësh një mjek

njerëz që tKe ibuprofen rregullisht duhet të shikojë për simptoma të gjakderdhjes së stomakut dhe ulcerave, të cilat mund të përfshijnë:

 • dhimbje në stomak ose dhimbje barku që nuk largohen
 • gjaku në të vjella
 • të vjella që i ngjan bazave të kafesë
 • gjaku në stool
 • stool që duket i zi ose i dobët
 • marramendje ose zbehje
 • Një puls i shpejtë

Nëse shfaqen këto simptoma, kërkoni kujdes urgjent mjekësor.

Njerëzit që pinë sasi të mëdha të alkoolit çdo ditë ose mendojnë se nuk janë në gjendje të ndalojnë pirjen, mund të flasin me një mjek për mënyrat për të zvogëluar marrjen e tyre të alkoolit.

Ndihma alternative e dhimbjes

Në përgjithësi është e sigurt të merrni ibuprofen kur ndiqni udhëzimet për paketimin dhe urdhrat e një mjeku. Njerëzit gjithashtu mund të përdorin lloje të ndryshme të lehtësimit të dhimbjes ose metodave alternative të lehtësimit të dhimbjes.

Sidoqoftë, medikamentet e tjera të dhimbjes, të tilla si acetaminofeni (Tylenol), naproksen (Aleve) dhe aspirina, gjithashtu mund të bashkëveprojnë me alkoolin për të shkaktuar efekte anësore të pafavorshme.

Acetaminofeni ndikon në mëlçi dhe mund të shkaktojë dëmtim të mëlçisë që kërcënon jetën te njerëzit që pinë alkool rregullisht. Aspirina dhe naproxen janë NSAIDs, që do të thotë se ato i përkasin të njëjtës klasë të ilaçeve si ibuprofen dhe mbajnë shumë nga të njëjtat rreziqe.

mjetet juridike natyrore nuk janë domosdoshmërisht më të sigurta për të marrë me alkool. Disa ilaçe bimore dhe shtesa natyrale gjithashtu mund të bashkëveprojnë me alkoolin dhe të shkaktojnë efekte anësore.

Kur dikush tashmë ka pasur më shumë se një sasi të moderuar të alkoolit, qasja më e sigurt ndaj lehtësimit të dhimbjes është të presësh derisa alkooli të dalë jashtë trupit para se të marrë ibuprofen ose ilaçe të tjera të dhimbjes.

Një person mund të lehtësojë dhimbjen duke përdorur metoda të tjera, duke përfshirë:

 • Paketat e akullit
 • Pads ngrohje
 • Masazh
 • Ushtrimi i lehtë, të tilla si ecja
 • Kremrat dhe fërkimet topike me bazë mentolin
 • relaksim, frymëmarrje e thellë, meditim ose imazhe të drejtuara

Përmbledhje

Ndërsa njerëzit zakonisht mund të kenë një sasi të vogël të alkoolit me ibuprofen, opsioni më i sigurt është të shmangni përzierjen e të dyve.

Njerëzit që kanë kushte shëndetësore duhet të flasin me një mjek për ilaçet e tyre dhe konsumin e alkoolit për të përcaktuar se çfarë është e sigurt për ta.

Q:

shouldfarë duhet të bëj nëse kam marrë alkool dhe ibuprofen së bashku?

A:

Nëse keni konsumuar një sasi të vogël të moderuar të alkoolit së bashku me ibuprofen, mos pini më shumë alkool. Ju mund të zvogëloni rrezikun e mërzitur në stomak duke ngrënë një meze të lehtë ose vakt të vogël dhe duke kaluar në ujë të pijshëm. Në të ardhmen, ju duhet të shmangni marrjen e ndonjë lehtësimi të dhimbjes me alkoolin.

Alan Carter, Pharmdanswers përfaqësojnë mendimet e ekspertëve tanë mjekësorë. E gjithë përmbajtja është rreptësisht informuese dhe nuk duhet të konsiderohet këshilla mjekësore.

 • Alkooli/varësia/ilaçet e paligjshme
 • Dhimbje/anestetikë
 • Farmaci/farmacist
 • Kujdesi parësor

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet kërkimore akademike dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.