Ce este encefalita?
Encefalita este o inflamație acută a creierului. Majoritatea cazurilor sunt cauzate fie de o infecție virală, fie de sistemul imunitar care atacă greșit țesutul creierului.
encefalita este o afecțiune rară și gravă. În Statele Unite, mai puțin de 1 din 14.000 de persoane necesită spitalizare pentru encefalită în fiecare an, conform cercetărilor din 2014.
virușii provoacă aproximativ 70% din cazurile de encefalită, cu copii mici (cu vârste 1 an și mai mici) iar adulții mai în vârstă (cu vârsta peste 65 de ani) fiind demografia de vârstă cea mai sensibilă.
în cazuri rare, bacterii, ciuperci și viermi parazite pot provoca encefalită.
Acest articol va analiza simptomele, cauzele, tratamentele și complicațiile encefalitei.
Ce este encefalita?
Encefalita este o inflamație acută sau umflarea umflăturii de Creierul, care rezultă de obicei dintr -o infecție virală sau sistemul imunitar al corpului care atacă greșit țesutul creierului.
Cea mai frecventă cauză este o infecție virală. Inflamarea în creier apare din cauza încercării corpului de a combate virusul. Encefalita apare la 1 la fiecare 1.000 de cazuri de rujeolă.
Encefalita începe de obicei cu febră și cefalee. Simptomele se agravează rapid și pot exista convulsii, confuzie, somnolență, pierderea conștiinței și chiar comă.
Majoritatea persoanelor cu cazuri ușoare de encefalită pot face o recuperare completă. Cu toate acestea, encefalita poate fi amenințătoare de viață și foarte gravă. Un studiu din 2020 privind encefalita de toate cauzele a constatat că aproape 10% dintre oameni au murit în timpul spitalizării.
Perspectiva unei persoane cu encefalita depinde de diverși factori, inclusiv de cauza și severitatea bolii, precum și de persoana persoanei Vârsta și starea sănătății /li>
Simptome
De obicei, o persoană cu encefalită va experimenta unele dintre următoarele:
- Febră
- Cefale de cap
- Simptome asemănătoare gripei
- Fotofobie sau sensibilitate crescută la lumină
simptome mai puțin frecvente
Un individ poate prezenta rigiditate a gâtului. De asemenea, poate exista rigiditatea membrelor, mișcări lente și stânjenețe. De asemenea, se pot simți somnolente și au o tuse.
cazuri mai grave
În cazuri mai grave, o persoană poate experimenta:
- Cefale de cap severă
- Greață și vărsături
- Pierderea memoriei
- Probleme de vorbire și auz
- convulsii
- Coma
Semne și simptome la sugari
Inițial, encefalita este mai greu de detectat la copiii mici și bebeluși.
Părinții și îngrijitorii ar trebui să caute:
- Vomiting
- O bombă în apropierea zonei moi din centrul de sus a capului numit Fontanel
- plâns neîncetat care nu se îmbunătățește atunci când copilul este ridicat și confortul
- Rigiditatea corpului
cauzele
encefalita se poate dezvolta din cauza unei infecții cerebrale directe cu un virus, bacterii sau ciupercă. Poate apărea, de asemenea, atunci când sistemul imunitar răspunde la o infecție trecută și sistemul imunitar atacă greșit țesutul creierului.
Există trei categorii principale de viruși care provoacă encefalită primară:
- Virusuri comune, inclusiv virusul herpes simplex (HSV) și virusul Epstein-Barr
- Virusurile copilăriei, inclusiv rujeola și oreionul
- arbovirusuri, care se răspândesc prin țânțari, căpușe și alte insecte
Encefalita secundară este adesea o complicație a unei infecții virale. Simptomele încep să apară zile sau chiar săptămâni după infecția inițială. Sistemul imunitar al persoanei tratează celulele creierului sănătos ca organisme străine și le atacă. Nu se știe de ce sistemul imunitar funcționează în acest fel.
În mai mult de 60% din cazurile de encefalită, cauza exactă a bolii nu este cunoscută.
factori de risc
Oricine poate contracta encefalita. Cu toate acestea, anumite grupuri de oameni prezintă un risc mai mare. Acestea includ:
- Copii
- Adulți în vârstă
- Persoanele cu sisteme imunitare slăbite
- Persoanele care locuiesc în zone în care țânțarii și țânțarii și Căpușele sunt frecvente
complicații
Adulții în vârstă și cei care nu primesc tratament prompt au un risc mai mare de a dezvolta complicații.
pot include complicații :
- Pierderea memoriei, în special în rândul celor care au avut encefalită HSV
- schimbări de comportament sau de personalitate, cum ar fi schimbări de dispoziție, atacuri de frustrare și furie și anxietate
- Afazie, limbaj și probleme de vorbire
Tratament
Tratamentul pentru encefalită se concentrează pe tratarea cauzelor de bază și atenuarea simptomelor.
tratament Opțiunile includ:
- Corticosteroizi: Medicii pot recomanda injecții de steroizi pentru a reduce inflamația în creier.
- Medicamente antivirale: în cazuri de encefalită virală, medicamentele antivirale pot trata cauza rădăcină a afecțiunii.
- Antibiotice: antibiotice pot trata infecțiile bacteriene care pot provoca encefalită.
- Medicamente antifungice: în cazuri de encefalită fungică, medicamentele antifungice pot ajuta .
- Chirurgie: Dacă medicii determină că o tumoră sau o altă creștere a provocat encefalită, ei pot efectua o intervenție chirurgicală pentru a o elimina.
- Terapia cu imunoglobulină: în timpul terapiei cu imunoglobulină, un medic va administra o soluție care conține un număr mare de anticorpi din sângele donat. Aceasta este adesea o administrare IV.
- Schimb de plasmă terapeutică: acest proces elimină sângele din corp și filtrează anticorpii pentru a -i împiedica să atace corpul. Un medic înlocuiește apoi sângele persoanei cu albumina sau cu sânge donat. Albumina este o proteină pe care ficatul o creează.
Diagnostic
Medicii pot comanda mai multe teste pentru a diagnostica encefalita.
Teste imagistice
O scanare CT poate fi utilă în detectarea modificărilor în structura creierului. De asemenea, poate exclude alte cauze, cum ar fi accidentul vascular cerebral, un anevrism sau o tumoră. Cu toate acestea, un RMN este cea mai bună opțiune imagistică pentru encefalită, deoarece medicii o pot folosi pentru a identifica schimbările clasice ale creierului care sugerează starea.
un EEG care monitorizează activitatea electrică a creierului poate arăta unde ascuțite într -unul sau Ambii lobi temporari la persoanele cu encefalită.
puncție lombară
O puncție lombară, care ia un eșantion de lichid cefalorahid care sunt mai mari decât se aștepta.
Un medic ar putea comanda un test de sânge dacă suspectează encefalita virală.
Când să contacteze un medic
O persoană ar trebui să consulte un medic dacă se confruntă cu simptome de encefalită. Tratamentul prompt este crucial pentru tratarea afecțiunii.
Simptomele de urmărit includ:
- Cefale de cap
- Inconștiență
- Crizele
- Pierderea vederii
- Modificări la comportament
Outlook
Majoritatea persoanelor cu cazuri ușoare de encefalită se recuperează fără complicații. Cu toate acestea, unii oameni au dificultăți de concentrare, experimentează schimbări în comportamentul sau vorbirea lor și pot experimenta pierderea memoriei. Cea mai frecventă complicație pe termen lung sunt convulsiile, care apar la 10-20% dintre persoane de-a lungul mai multor decenii.
Prevenirea
Menținerea la curent cu vaccinurile este cel mai eficient mod de a Reducerea riscului de a dezvolta encefalită. Acestea includ vaccinurile pentru rujeolă, oreion, rubeolă și dacă virusul există în zona unei persoane, encefalita japoneză și encefalita transportată de căpușă.
https://produsrecenzie.top/ În zonele cunoscute că au țânțari care transportă viruși care provoacă encefalită, indivizii ar trebui Luați măsuri pentru a reduce riscul de a fi mușcat.
Rezumatul
Encefalita este o inflamație acută sau umflarea creierului, care rezultă de obicei dintr -o infecție virală sau sistemul imunitar al corpului care atacă greșit creierul creierului Țesutul.
Virusurile sunt cea mai frecventă cauză de encefalită. Acestea pot include HSV, rujeolă și viruși răspândiți de țânțari, căpușe și alte insecte.
Encefalita începe de obicei cu febră și cefalee. Simptomele se agravează rapid și pot exista convulsii, confuzie, somnolență, pierderea conștiinței și, eventual, comă.
În timp ce majoritatea persoanelor cu cazuri ușoare de encefalită se vor recupera, boala poate pune viața în pericol.
- Sistem imunitar/vaccinuri
- Boli infecțioase/bacterii/virusuri
- Neurologie/Neuroștiință
Știri medicale de astăzi au strict strict Orientări de aprovizionare și atrage doar din studii revizuite de la egal la egal, instituții de cercetare academică și reviste medicale și asociații. Evităm să folosim referințe terțiare. Legăm surse primare – inclusiv studii, referințe științifice și statistici – în cadrul fiecărui articol și le enumerăm, de asemenea, în secțiunea Resurse din partea de jos a articolelor noastre. Puteți afla mai multe despre cum ne asigurăm că conținutul nostru este exact și actual citind politica noastră editorială .